Kako narediti zagonski (bootable) USB ključ iz katerekoli ISO slike

Nedavno sem moral restavrirati sistem iz backupa shranjenega s precej starim Acronis 2014. Še huje – potrebno je bilo računalnik restavrirati na drugo strojno opremo – v virtualko. Za piko na i je šlo za prastari windows xp, in vse skupaj bi bilo precej zamotano, če mi ne bi uspelo na USB spraviti in zagnati Acronis Universal Restore medija.

Ampak odlično orodje, ki ga običajno uporabljam za pripravo zagonskih USB ključev iz ISO datotek (rufus), ni bilo prava rešitev. Datoteka ISO ki sem jo imel namreč ni bila pripravljena pravilno, zato se sistem iz USB ključka ni zagnal.

Rešitev in odrešitev je prineslo orodje YUMI – Multiboot USB Creator. Ta mali brezplačni program je sicer zelo podoben Rufusu, a zna dodati še poljuben sloj (zagonskega sektorja) – izbiramo lahko iz zelo dolgega seznama opcij.

V mojem primeru sem izbral “Unlisted ISO (GRUB)”, izbral ISO datoteko in pokazal na ciljni USB ključek, in program je naredil USB ključ, ki je delovala!

Povezava do članka kjer sem našel opis rešitev…

P.S. Na koncu mi je uspelo računalnik zbuditi v virtualki, pomagal sem si še z orodjem StarWind V2V Converter, s katerim sem pretvoril VHD v VMDK (iz Acronisa sem TIB izvozil v VHD – to je v verziji 2014 še znal). Vse skupaj žal ni delovalo v VirtrualBoxu, je pa brezhibno in v prvo v brezplačnem VMWare Playerju….

Close Menu