Manupilacija EXIF podatkov in množično preimenovanje fotografij

Že nekaj let zapovrstjo imamo v družini več fotoaparatov, hkrati pa letos nastopa tudi čas, ko so v pametne telefone vgrajeni fotoaparati povsem dobri tudi kot nadomestek primarne “trotlce”.

Seveda ob tem nastane težava, zaradi časovno neusklajenega gledanje fotografij iz vsakega posameznega fotoaparata, še zlasti če so datumi/ure med njimi neusklajene. Če ste taki kot mi, potem vsaj en fotoaparat ostane v zimskem času, na drugem pa čas prehiteva za nekaj minut… Še najmanj dela je s telefoni, saj imajo vsaj ti sinhroniziran uro.

Kako torej vse dobre fotke prestaviti v isto mapo, za ogled na domačem TVju?

Vsaka fotografija vsebuje meta podatke. Ti EXIF podatki vsebujejo vrsto zanimivih stvari, vključno z podatkom o fotoaparatu, modelu, nastavitvah slikanja (zoom, zaslonka, čas, ali je bil uporabljen fleš, program, ipd), pa tudi datum in uro nastanka vsake fotografije.

MANIPULACIJA EXIF PODATKOV

Obstajajo programi s katerimi lahko na roke spremenimo te podatke, a kaj če imamo nekaj deset ali celo sto fotografij? Potrebno je avtomatiziranje!

Na srečo obstaja kar nekaj krasnih, brezplačnih programov, ki nam omogočajo manipulacijo EXIF podatkov, sam priporočam enega izmed teh dveh: ExifTool ali pa JHead. Oba sta tekstovna, torej jih je potrebno zagnati v DOS lupini (CMD), a to ni nič zahtevnega. Med drugimi omogočata tudi rotacijo fotografij glede na orientacijo fotoaparata med zajemom – kar nekateri starejši fotoaparati sami od sebe ne znajo!

Ker sem tokrat rabil slike iz enega fotoaparata le postarati za dve minuti, sem uporabi enostavnejši in manjši, le 200kb velik jhead.exe … Vse kar je bilo potrebno je bil ukaz

jhead -ta-0:02 *.jpg

izvršen v direktoriju s slikami fotoaparata, ki je imel zakasnjeno uro.

Šlo bi seveda tudi z exiftool… Če bi se vam fotoaparat recimo resetiral na 1.1.2000 in na polnoč (00:00), vse fotografije pa so bile torej posnete zamaknjeno od tega izhodišča, bi bil recimo ukaz za odpravo napakice na petnajst let kasnejši drugi maj ob 10:48h le malce daljši (pika na koncu bo ukaz izvršila na trenutnem direktoriju):

exiftool -DateTimeOriginal+=’15:4:1 10:48:0′ .

Preden se igrate karkoli, obvezno naredite rezervno kopijo slik – za primer da se zgodi kaj čudnega…

PREIMENOVANJE

Dobro, sedaj imamo vse fotke pravilno časovno usklajene. Ker le redki programi za predvajanje slik, znajo predvajati v časovnem zaporedju, ostane le še zadnji korak – množično preimenovanje fotk. Seveda lahko uporabite različne ključe, a meni je najbolj všeč tako preimenovanje, da je že takoj razvidnen datum in ura fotke, ter še moja osebna opomba – recimo kraj in s katerim fotoaparatom je bila fotka narejena.

Uporabljam brezplačni program Bulk Rename Utility (http://www.bulkrenameutility.co.uk/Main_Intro.php). Uporaba je enostavna, saj ima program grafični vmesnik! Čeprav izgleda konfuzen je enostaven, sam za preimenovanje fotk uporabim le AUTO DATE (8) opcijo (Mode: prefix, Type: Taken (original), Fmt: YMD HMS, Sep: “-“, Seg: “-“, Cent), ter FILE (2) kjer dopišem nekaj v stilu “grcija-kreta-sony-rx100” … V zgornjem delu poiščem pravo mapo in označim vse fotke v njej – in takoj mi program že pokaže v kaj jih bo preimenoval. Ko sem zadovoljen, le kliknem RENAME gumb spodaj desno.

bulk-rename-utility

Program zna preimenovati tudi filme, a ker ti ni majo EXIF podatkov, uporabim kar originalne čase nastanka datoteke – torej vse identično kot zgoraj, le da uporabim opcijo Type: Creation (current).

Pa dober tek vam želim!

p.s. Na voljo so tudi bolj prijazni in preprosti pripomočki kot je SoftNamExif, ki omogoča oba koraka v eni sami potezi…

 

Close Menu